Галерия

История на турнира. Участие на България


Международния турнир на младите физици /МТМФ/, известен като International Young Physicist s` Tournament /IYPT / е отборно състезание между ученици от средните училища, равностойно на Международната олимпиада по физика.
Началото на турнира е поставено през 1979г. от преподаватели при Физическия факултет на Московския държавен университет, като състезание за ученици от Москва и околностите й. От1985 до1988г. в турнира участват само ученици от средните училища на бившия Съветски съюз. Десетият турнир за страната /1988г./ става първи Международен турнир на младите физици В първите шест години от историята /от 1988 до 1993,/ турнирът се провежда в Русия, а от 1994 година в други страни / всяка година в различна страна/.
Страните, участващи в състезанието са предимно европейски, но участват и отбори от САЩ, Нова Зеландия, Корея, Мексико, Австралия и др. На 18-тия МТМФ през 2005г. в Швейцария участват 25 отбора от 23 страни.
България участва МТМФ в първите две години от създаването му-през 1988г. и 1989г.
През 1988г. участват 4-ри страни и отборът ни заема 3-то място.
През 1989г. участват 8 страни и заемаме 1-во място заедно с Германия.
Следва прекъсване и през 2000г. участието на страната ни е възобновено по инициатива на учители от ПМГ “Нанчо Попович”-гр.Шумен.
Отборите участващи в МТМФ, първоначално се селектират на базата на училищно състезание, после на базата на регионално и накрая на национално ниво.
В хронологичен ред участието ни в МТМФ в последните няколко години е следното:

2000 г. – XIII Международен турнир на младите физици, Будапеща, Унгария, участващи страни – 16; от България- отборът на ПМГ “Нанчо Попвич”,получен сертификат за участие.
/Повече информация за участието и представянето на отбора може да се намери в статията “XIII Meждународен турнир на младите физици”, Сименова С., Физика, 2001, №1/.

2001 г. - XIV Международен турнир на младите физици, Хелзинки, Финландия, участващи страни – 21; от България- отборът на ПМГ “Нанчо Попвич”,получен сертификат за отлично представяне.
/С цел популяризиране на това състезание сред учителите у нас, преподаващи природоматематически дисциплини на английски език е публикувана статията “XIV International Young Physicists` Tournament ”, Simeonova S., FACT/ Forum for Across the Curriculum Teaching/, 2002, №9/.

2002 г. - XV Международен турнир на младите физици, Одеса, Украйна,участващи страни – 22; от България- сборен отбор от ученици от Шумен, Варна и Русе.

Отборът е излъчен на Регионален турнир на младите физици, организиран от Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ - гр. Шумен и ПМГ ”Нанчо Попвич”. В България турнирът от училищен преминава в регионален, поради големия интерес от страна на ученици и учители към състезанието. Получен сертификат за успешно класиране.

2003 г. - XVI Международен турнир на младите физици, Упсала, Швеция, участващи страни – 23; от България- отборът на Американския колеж, София.
Отборът е излъчен на Регионален турнир на младите физици, организиран от Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ - гр.Шумен и . ПМГ ”Нанчо Попвич”. В турнира участвуват отбори от Варна, Плевен, Русе, Шумен и София. Победител в турнира е един от двата отбора на Американския колеж.
14 място в неофициалното класиране от общо участвуващи 23 отбора.

2004 г. - XVII Международен турнир на младите физици, Брисбън, Австралия, участващи страни – 24; от България- отборът на Американския колеж, София.
Отборът е излъчен на I - вия Национален турнир на младите физици, рганизиран от МОН и РИО -София, с домакин Американският колеж в София. В България турнирът от регионален става национален.
3-то място от общо 26 отбора от 24 страни.

2005 г. - XVIII Международен турнир на младите физици, Винтертур, Швейцария,участващи страни – 24; от България- отборът на Американския колеж, София.
Отборът е излъчен на II - рия Национален турнир на младите физици, организиран от МОН и РИО -София, с домакин Американският колеж в София.
3-то място от общо 25 отбора от 23 страни.
Снимки от представянето на отбота ТУК

2006 г. - XIX Международен турнир на младите физици, Братислава,Словакия, участващи страни – 24; от България- отборът на ПМГ ”Н. Попович”, Шумен,
Отборът е излъчен на III - тия Национален турнир на младите физици, организиран от МОН и РИО - Шумен, с домакин ПМГ ”Нанчо Попович”, гр. Шумен.
14-то място от общо 26 отбора от 24 страни.
Снимки от представянето на отбота ТУК

2007 г. - XX Международен турнир на младите физици, Сеул, Южна Корея, участващи страни – 21; от България- отборът на Американския колеж, София.
14-то място от общо 22 отбора от 21 страни.
Отборът е излъчен на IV - тия Национален турнир на младите физици.
Снимки от представянето на отбота ТУК

Турнирът се провежда на два етапа - на български език и на английски език. Организатори на турнира на български език /29-31 март, 2007г./ са РИО- Пловдив и ОМГ „Акад Кирил Обрешков”- Пловдив. Първо място си поделят отборите на ПМГ Бургас и ПМГ “Нанчо Попович”, Шумен.
Вторият етап на турнира се провежда в Шумен от 20 до 22 април 2007 г. Организатори са РИО -Шумен и ПМГ „Нанчо Попович”. Отборът на Американски колеж-София заел първо място на финала е отборът който е представителят на България на 20–тия МТМФ.

2008 г. - XXI Международен турнир на младите физици, Трогир, Хърватия, участващи страни – 21; от България- сборен отбор от ученици от Шумен, Бургас и Казанлък.
Отборът е излъчен на V - тия Национален турнир на младите физици, организиран от МОН и РИО – Пловдив. Националният турнир се провежда по регламент, според който България участва в МТМФ със сборен отбор, сформиран от най-добре представители се ученици на Финала на Националния турнир.
14-то място от общо 21 отбора от 21 страни
Снимки от представянето на отбота ТУК

2009 г. - XXII Международен турнир на младите физици, Тиянжин, Китай, участващи страни – 27; от България- сборен отбор от ученици от Шумен и Пловдив.
Отборът е излъчен на VI - тия Национален турнир на младите физици, организиран от МОН и РИО-Шумен. Националният турнир се провежда по регламент, според който България участва в МТМФ със сборен отбор, сформиран от най-добре представители се ученици на Финала на Националния турнир. 17-то място от общо 27 отбора от 27 страни.
Снимки от представянето на отбора ТУК

2010 г. - XXIII Международен турнир на младите физици, Виена, Австрия, участващи страни – 23; от България - сборен отбор от ученици от София, Шумен и Казанлък.
Отборът е излъчен на VII-мия Национален турнир на младите физици, организиран от МОН и РИО-Шумен. Националният турнир се провежда по регламент, според който България участва в МТМФ със сборен отбор, сформиран от най-добре представители се ученици на Финала на Националния турнир. 15-то място от общо 23 отбора от 23 страни.
Снимки от представянето на отбора ТУК или на адрес http://gallery.iypt.at/index.php